Friday, 23 February 2018

kelime havuzu oluşturma çalışması

derste tartıştığımız konularla ilgili bir kelime havuzumuzun oluşabilmesi için sorumlu olduğunuz makalelerden bilmediğiniz ya da bildiğiniz ama tüm sınıfın bilmesinde fayda olduğunu düşündüğünüz, tercihen tartıştığımız konuyla ilgili ya da kent planlama, kent coğrafyası ve kentsel süreçlerle ilgili 15 kavram/kelime bulup, bunu ŞU LİNKİ TIKLAYINCA açılan forma 08 Mart 2018  günü 23:59'a kadar girmeniz gerekmekte. 

Friday, 16 February 2018

response paper ödevleri hakkında...

last update: 23 Şubat 2018
Dönem boyunca 4 response paper yazacaksınız. İlk 3 response paper, bir önceki hafta işlenen makalelerden biri ile gelecek derste işlenecek makalelerden biri bir arada değerlendirilerek (omlet) yazılacak. (bu minimum koşul, dileyenler tabii ki 2 yerine 3 ya da daha fazla makaleyi bir arada tartışabilir iki haftadan birer makale koşulunu yerine getirdikten sonra). Buna göre, 
  • response paper 01 (teslim tarihi 02 Mart 23:59) için "touristification" haftasında (önceki ders) işlenen 3 makaleden birini ve privatization of public space haftasında (gelecek ders) işlenecek 3 makaleden birini seçecek ve bu ikisi üzerine tek bir yazı yazacaksınız. 
  • response paper 02 (teslim tarihi 15 Mart 23:59), displacement haftasından bir ve anti-gentrification activism haftasından bir makale beraber değerlendirilerek yazılacak. 
  • response paper 03 (teslim tarihi 05 Nisan 23:59), gentrifiers haftasından bir ve urban policy haftasından bir makale beraber değerlendirilerek yazılacak. 
response paper 04 (teslim tarihi 25 Mayıs 23:59) ise dersin ikinci kısmında sunuşunu yaptığınız akademik makale ile dersin ilk bölümünde (6 hafta boyunca) işlenen makalelerden seçtiğiniz 2 tanesi bir arada değerlendirilerek yazılacak.

* * *

Yazacağınız tüm response paper'ların (deneme yazıları) genel olarak şu 2 soruya cevap vermesi bekleniyor:
01) makale ya da makaleler neden bahsediyor?
02) siz makalede bahsedilen konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
  1. makale neden bahsediyor?
    1. makale(ler)de işlenen ana/temel mesele ne? 
    2. makale(ler) bu temel mesele etrafında nasıl örülmüş? 
    3. bu temel mesele etrafında makale(ler)de ne tür tartışmalar dönmüş? 
    4. temel mesele nasıl açılmış, ne tür argümanlar kullanılmış edilmiş? 
    5. kent/kentsel süreçler ile ilgili ne tür kavramlar kullanılmış? 
    6. hangi sorulara cevap aranmış? 
    7. nasıl bir metod kullanılmış? 
    8. öne çıkarmak istediğiniz, ilginizi çeken, önemli bulduğunuz konular/cümleler /kavramlar neler?
  2. siz bu makale(ler) hakkında ne düşünüyorsunuz? ya da makale(ler) size neler düşündürüyor?
    1. makale(ler)den ne öğrendik?  
    2. sizin düşünceleriniz? 
    3. bu makale(ler)de yazılanları bildiğiniz başka süreçlerle/kavramlarla, kişisel deneyimlerle nasıl ilişkilendirebilirsiniz? 
    4. makale(ler) size ne kattı?
    5. varsa makale(ler)in size göre eksik bıraktığı, yüzeysel geçtiği konular neler?
    6. yazar(lar)ın argümanlarını ne derece ikna edici buluyorsunuz? katıldığınız, katılmadığınız yerler?
not: google üzerinden "how to write a response paper" ya da "how to write a reflection paper" gibi aramalar yaparak daha fazla bilgi edinebilirsiniz...  

FORMAT ve TESLİM
  1. response paperlar web'de (draft programme) ilan edilen tarihe kadar ŞU LİNKİ TIKLADIĞINIZDA açılan forma PDF formatında yüklenecek. (Form PDF dışında dosya formatlarını yüklemenize izin vermiyor)
  2. dil serbest. türkçe ya da ingilizce olarak yazabilirsiniz. 
  3. Bir A4'ün iki yüzünü geçmeyecek uzunlukta olacak.
  4. Minimum 250 kelime olacak. 
  5. Calibri fontu kullanılacak ve yazılar 13 punto olacak.
  6. Yazılar iki yana yaslanacak.
  7. Paragraf aralarında bir satır boşluğu bırakılacak.
  8. Response paperların en başında yazıya sizin tarafınızdan verilmiş bir başlık yer alıcak. Başlığın altında üzerine response yazdığınız paper(lar)ın künye bilgileri (web'de yer aldığı gibi) yapıştırılacak. Sonraki satırda isminiz yazılacak. 
  9. yazınızda kullanacağınız makaleleri yukarıdaki maddede anlatıldığı gibi kağıdın başına yazarken, başlarına makale01 ve makale02 gibi bir başlık koyun. metin içinde o makalelere referans verirken bu kalıpları kullanın. örneğin: makale01'de vurgulandığı gibi... ya da makale02 şu kavram üzerinden x kentin inceliyor... 
  10. Dosya adı formatı şu şekilde olacak: 
    1. İsimSoyadı_TeslimTarihi_GunAy_ROC2018_Makale01BaşlıktanAnahtarKelimeler_Makale02BaşlıktanAnahtar Kelimeler
      Örnek: AhmetArslan_16Subat_ROC2018_BerlinGrafitti_AmsterdamAirBnb
hatırlatma: Burada tarif edilen format kuralları da işin bir parçası, dolayısıyla değerlendirme kapsamında.

ders hakkında...

01) Not dağılımları dersin ikinci kısmını tematik videolar üzerinden yapmaya karar verdiğimiz için değişti. 3. hafta derste bu tartışarak kesinleştirelim ama şu an taslak olarak kafamda olan dağılım şöyle:
  • YIL İÇİ NOTU (60 PUAN)
    • Sunuşlar = 25 puan
    • Response Paperlar = 15 puan (5px3)
    • Vize = 20 puan
  • FİNAL NOTU (40 PUAN)
    • Video Ödevleri = 40 puan
açıklama: makalelerde geçen konularla ilgili klasik sorulardan oluşacak final sınavını kaldırdım, vize koydum. (önceki programda vize yapmayız demiştik, final sınavı vize oldu yani, final kalktı). video ödevlerinin sunuşlarını son iki hafta yapacaksınız ama videolarınızın son halini final günü teslim edeceksiniz ya da video işinizle ile ilgili küçük bir şey hazırlamanızı isticem final gününe, final notu buradan gelecek, dolayısıyla final notunu videolar üzerinden almış olacaksınız. 

Yıl sonu notu, yıl içi notları (%60) ve final sınavı notunun (%40) toplamından oluşur. Finalde derste işlenen konularla ilgili içerik soruları sorulacak ve bir kelime quizi yapılacak. Ayrıca bir konu üzerine kısa bir response paper yazmanız da istenebilir. Yıl içi notları şu 3 kalemden oluşmakta: bireysel sunuş (20 puan), 2 dakikalık tematik video sunuş (20 puan), response paper (20 puan (4 paper x 5 puan)). mazeret sınavı haftası eksik olan bir response paper'ınızı teslim edebilirsiniz. Bu kalemler dışında yıl içi notunun üzerine eklenmek üzere derse katılım (fiziksel olarak ve aktif olarak (soru sorarak, yorum yaparak)) üzerinden bonus puanlar verilebilir. Bonus puanlar toplamda 5 puanı geçemez. Sunuş haftası sunuş yapmayanların bonusları silinir. 

02) Ders başlar başlamaz yoklama alınır. Yoklama kağıdı dolduktan sonra sınıfa gelenler yoklama listesine eklenir ama GEÇ olarak eklenir.

03) Sınıfta girişten arkaya doğru tüm masalar dolu olmalı. Arada boş masa olmamalı. mümkünse her hafta aynı yere oturmanız tercih edilir. sınıfta oturma düzeni toplantı düzeni şeklinde olacak (2. hafta yaptığımız gibi, iki masa karşı karşıya, 3 ya da 4 sıra şeklinde)

04) Dersle ilgili tüm duyurular blogdan yapılacaktır. Dersle ilgili iletişim için yturoc@gmail.com adresini kullanabilirsiniz...

05) Mazeret sınavının olduğu hafta eksik olan bir response paper'iniz var ise onu getirme hakkınız var. Ayrıca vize sınavına bölümün kabul edeceği türden bir mazereti olup giremeyenler bu hafta vize sınavına girebilir.

Thursday, 15 February 2018

email bilgileriniz

şu LİNKİ TIKLAYARAK açılan sayfadaki tek soruluk formu doldurunuz (email adresinizi girmeniz isteniyor)

Friday, 9 February 2018

sunuş kuralları

last update: 23 şubat 2018
BİÇİM
01) sunuş ağırlıklı olarak görsel veya görsel işitsel malzemelerden oluşmalı, sunuşta aşağıdaki maddelerde tarif edilenler dışında uzun metinler yer almamalı. (yer yer bir ya da bir kaç kelimeden oluşan başlıklar ya da yardımcı metinler yer alabilir).

02) sunuşun ilk 4 slaydı aşağıdaki içerik ve formatta olacak:
slayt 01: sunuşun ilk slaydı makale başlığı, yayınlandığı yıl, yayınlandığı yer bilgilerini içermeli.
slayt 02: sunuşun ikinci slaydı makalenin neden bahsettiğini anlatan bir cümle içermeli.
slayt 03 ve 04: sunuş'ta, sorumlu olunan makalede öne çıkan 2 kavram (bu kavramlar o haftanın konu başlığınıdan farklı olsun), 2 ayrı slaytta ayrı ayrı olarak yer almalı (bu 2 slaytta, tüm slayt sadece bu kavramı içerebilir (çok büyük fontlarla) ya da bu kavramla birlikte ilişkili bir görsel bir arada olabilir). sunuşu gerçekleştiren(ler) bu kavramlar üzerine bir kaç cümle söylemeli. Bu kavramlar doğrudan şehir planlama ile ilgili olabilir, dolaylı olarak ilgisi olabilir. Akademik kavramlar olabilir, olmayabilir.  ilk kez karşılaştığınız bir kavram olabilir, bildiğiniz bir kavram da olabilir. Önemli olan size bir şey ifade etmesi, makalede anlatılan meseleye dair bir şey söylemesi, üzerinde tartışmanın bize bir fayda sağlaması ve üzerine iki cümle etmeniz.
***

03) sunuş akışı içerisinde 3 ayrı slaytta sorumlu olunan makalede öne çıkan  3 ayrı alıntı/cümle ya da cümle grubu (quotation) yer almalı. (bu 3 slaytta, tüm slaydı sadece bu alıntı kaplayabilir ya da alıntının okunabilirliğini azaltmayacak şekilde kurgulanabilirse alıntı ile birlikte ilişkili bir görsel kaplayabilir. Sunuşu gerçekleştiren(ler) sadece bu alıntıyı okumamalı, üzerine bir kaç cümle söylemeli (neden önemli bulduklarını anlatmalı).

04) yukarda tarif edilen 7  slayt dışında 1. maddeyi dikkate alarak (görsel ve işitsel malzeme ağırlıklı) dilediğiniz sayıda ve dilediğiniz formatta slayt hazırlayabilirsiniz makaleyi hikayeleştirmek, makalenin hikayesini en anlaşılır şekilde aktarmak için. 

05) sunuşlarda kullanılan yazılı malzeme izleyiciler tarafından okunabilir büyüklükte olmalı (min 28 font)

06) sunuşlar en geç dersten önceki perşembe günü 23:59'a kadar ŞU LİNKİ TIKLADIĞINIZDA çıkan forma yüklenmelidir.  bu formda 2. ve 3. maddede istenen bilgileri de girmeniz istenecektir.  sunuş dosya adları şu formatta olmalı:

SunuşYapan(lar)ınAdı_SunusTarihiGunveAy_ROC2018_MakaleBasligi.
Örnek: AhmetArslan_16Subat_ROC2018_Why we painted over Berlin’s most famous graffiti

İÇERİK

07) verilen makalelerde pek çoğumuzun aşina olmadığı bir çok farklı süreçten ya da olaydan bahsediliyor, bu süreçler çoğu zaman detaylandırılmıyor. sunuşunuzda sorumlu olduğunuz makale dışına da çıkarak araştırmanızı genişletmeniz, burada tarif edilen ve makaledeki ana meselenin anlaşılması için zemin oluşturan bu süreçleri/kavramları/olayları da bize basit ve kısa bir şekilde anlatmanız beklenmekte (çoğu zaman bu tür süreçlerle ilgili bilgilere, makale içinden verilen linkleri takip ederek ulaşabiliyorsunuz)

08) sunuşların değerlendirilmesinde makaledeki içeriğin doğru bir şekilde aktarılması, temel meselenin ve destekleyici argümanların aktarılması gibi konular dikkate alınacak. ama en önemli değerlendirme kriteri keyifli ve ilgi çekici bir sunuş olup olmadığı ve sunuş sonrasında aklımızda bir şey kalıp kalmadığı (bir şey öğrenip öğrenmediğimiz) olacak. bunun için izleyicilere makalenin geçtiği bağlam (context) aktarılmalı, makalede anlatılan mesele hikayeleştirilmeli, kağıttan okumak yerine izleyiciye bakarak anlatılmalı ve diğer iyi/keyifli sunuş tekniklerinden yararlanılmalı... iyi bir sunuş için yerine getirilmesi gereken koşulları yerine getirip getirmediğini ölçmek için kullanabileceğiniz  kontrol sorularından bazıları:
- okudu mu, sundu mu?
- sunuşu hikayeleştirebildi mi? (akıcı, ilgi çekici bir dizge içinde anlatabildi mi?)

- makalede bahsedilen bağlamı/zemini net bir şekilde aktarabildi mi? (harita ve görsel malzeme kullandı mı bunun için? makalede bahsi geçen aktörler, bunların rolleri, faaliyet alanları ile ilgili gerekli bilgileri verdi mi?)
- makalede bahsedilen ana meseleyi net bir şekilde aktarabildi mi?
- sunuş genelinde yeterli oranda konuyla ilgili görsel malzeme paylaştı mı?
- ekstralar:

- makale dışında farklı kaynaklardan yararlandı mı?
- bireysel yorum kattı mı?

- sunuş sınıfta bir tartışma zemini oluşmasına imkan sağladı mı?
09) makaleler ağırlıklı olarak son derece güncel, çoğunluğu son 2 yıl içinde kaleme alınmış. Gene de sunuş yapanlardan makalede bahsedilen örnekle ilgili son durumu araştırmaları ve sunuşlarında buna yer vermeleri bekleniyor.
EK:

09.5) sunuşlar ingilizce ya da kötü ingilizce yapılacak. takıldığınız her yerde aklınıza gelmeyen kelimelerin türkçelerini ifade edebilirsiniz. 

10) sunuşların 15-30 dakika arası sürmesi bekleniyor. sunuş sırasında konuyla doğrudan ilgili olduğu sürece görsel-işitsel malzeme  kullanılması tercih edilen bir şey. sunuşların belki de en önemli amacı derste kentle ilgili süreçlerle ilgili tartışma zemini oluşturması. dolayısıyla sunuş sırasında  tartışma konuları ortaya çıktığından dışarıdan müdahaleler/katkılar olabilir (yürütücü ve diğer izleyiciler yani öğrenciler sunuşun herhangi bir yerinde müdahale edebilir, yorum yapabilir, özellikle öğrencilerin bu şekilde katkı vermesi arzu edilen bir şeydir). 

11) makale sunuşları dersin işleyişinin önemli bir parçasını oluşturmakta. dolayısıyla bu sunuşların herhangi bir sebepten dolayı aksaması, dersin işleyişini bozmakta. bu nedenle sunuşları (verilen sorumlulukları) yerine getirmeyen öğrenciler sunuştan puan almama yanında, yerine getirmedikleri her bir sunuş için -15 puan ceza puanı da alırlar (yıl içi notu toplamından düşülmek üzere. Örneğin  bir öğrenci eğer sorumlu olduğu bir sunuşu sunuş haftası yerine getirmezse dönem sonunda diğer tüm kalemlerden maksimum not alsa bile en fazla 65 puan alabilir (100-20sunuş puanı=80, 80-15 ceza puanı= 65). Bu nedenle sunuştan sorumlu olduğunuz haftalarda derste olamama gibi bir durumunuz var ise en geç 3. haftaya kadar bu durumu bana iletmeniz gerekmekte. İlerleyen haftalarda sorumlu olduğunuz haftalarda derse katılım ile ilgili bir sorunun ortaya çıkması durumunda, başka bir hafta sorumlu olan bir arkadaşınızla aranızda yer değişikliği yapabilirsiniz.

12) bu post (yazı) güncellenebilir. en üstte güncellenme tarihi yazacaktır. bu metinde 16 şubat sonrası değişiklik yapılması durumunda, bu değişiklikler belli olacak şekilde yapılacaktır (silinen kelimelerin üstü çizilecek ve yeni eklenen kelimeler ya da cümleler kırmızı ile belirtilecektir).

13) sunuşun sonunda bir sonuç cümleniz olsun. sonuç slaytınız olsun. yani pat diye bitmesin sunuş.

Monday, 5 February 2018

draft programme

vocabulary set quizlet  ‡  vocabulary set google docs

#week 01 ‡ Feb 16 INTRODUCTION

#week 02 ‡ Feb 23 TOURISTIFICATION
(01)deniz otcu: The 'Airbnb effect': is it real, and what is it doing to a city like Amsterdam?
(02)alperen işler: Amsterdammers v tourists: 'It's worst when they throw up in your plant box'
(03)raghad awad: First Venice and Barcelona: now anti-tourism marches spread across Europe

#week 03 ‡ Mar 02 PRIVATIZATION OF PUBLIC SPACE
>response paper 01: teslim tarihi 01 Mart 23:59
(04)haya alkheder:  Beirut's last public beach: residents fear privatisation of Ramlet al-Baida
(05)merve yilmaz: Neighbourhood groups defend scarce public parks in Buenos Aires
(06)büşra akdoğan: How Berliners refused to give Tempelhof airport over to developers

#week 04 ‡ Mar 09 DISPLACEMENT 
(07)ceren akyol:The dangers of eco-gentrification: what's the best way to make a city greener?
(08)selma acar: What the Aylesbury estate ruling means for the future of regeneration
(09)kübra mercan: San Francisco Tries to Combat the Business Side of Gentrification
(10)şevval yüzer: Gentrification doesn't trickle down to help everyone

#week 05 ‡ Mar 16 ART & (ANTI-)GENTRIFICATION ACTIVISM
>response paper 02: teslim tarihi 15 Mart 23:59
(11)bedirhan birol: Why we painted over Berlin’s most famous graffiti
(12)esmanur menekşe: Hope everyone pukes on your artisanal treats': fighting gentrification, LA-style
(13)nermin burcu kaya: Are white hipsters hijacking an anti-gentrification fight in Los Angeles?

#week 06 ‡ Mar 23 no course (field trip for planning studio 4)

#week 07 ‡ Mar 30 GENTRIFIERS
(14)güliz damla çinar: Four Types of Gentrifiers You See in Your Neighborhood
(15)beyza nur abedan: There's Basically No Way Not to Be a Gentrifier
(16)büşra demirci: How Many Gentrification Critics Are Actually Gentrifiers Themselves?

#week 08 ‡ Apr 06 URBAN POLICY
>response paper 03: teslim tarihi 05 Nisan 23:59
(17)berfin tandoğan: No bling in the hood ...' Does Berlin's anti-gentrification law really work?
(18)ezgi yücel: The biggest privatisation you’ve never heard of: land
(19 )alara dinç: The dangers of eco-gentrification: what's the best way to make a city greener?
(20)beyzanur gündoğdu: The one-in-six rule: can Montreal fight gentrification by banning restaurants?
(21)Is the gentrification of cities inevitable – and inevitably bad?

#week 09 ‡ Apr 13 MID-TERM EXAM

#week 10 ‡ Apr 20 REVIEW & THEMATIC VIDEOS
- thematic video demonstration
- review of exam questions
- discussion on video projects

#week 11 ‡ Apr 27  REVIEW & THEMATIC VIDEOS
- marco giudicianni: presentation articles 08, 09, 10, 11, 12
- review of articles
- discussion on video projects

#week 12 ‡ May 04  no course (preparation for video works) 

#week 13 ‡ May 11 REVIEW & THEMATIC VIDEOS
- valentina lubiana: presentation on articles 02, 03, 04, 05, 06
- discussion on video projects

#week 14 ‡ May 18 VIDEO PRESENTATIONS of STUDENTS II 

#week 15 ‡ May 25 make-up exam

Video Ödevlerinin Teslimi

Video Ödevlerinizi şu LİNKİ TIKLADIĞINIZDA açılan formu doldurarak teslim edebilirsiniz... Video Ödevlerinizi dersin final zamanına kadar ...